Onafhankelijk glasvezel aanbiedingen vergelijken is gegarandeerd: Vergelijk Keurmerk
Glasvezel Aanbieding Glasvezel Aanbieding
  • Home
  • Met kado
  • Vergelijken
  • Vragen
  • Nieuws
­
VragenJoeri2017-09-22T09:29:55+00:00

VRAGEN

Wat is glasvezel?

Glasvezels zijn dunne vezels welke is gemaakt van een mengsel van glas met hars of lijm, waardoor de vezels buigzaam worden. Een groot aantal van deze vezels samen vormen een glasvezelkabel. Doormiddel van het uitzenden van lichtsignalen kan er razendsnel informatie verzonden worden over grote afstanden. Op deze manier komt een verbinding tot stand waardoor je thuis kunt internetten of kunt kijken naar interactieve tv.

Waarom overstappen naar glasvezel?

Glasvezel heeft verschillende voordelen ten opzichte van internet via de kabel of vaste telefoonlijn. Met dit nieuwe verbindingstype kan een snelheid behaald worden van wel 500 Mbit/s. Dit is de hoogst mogelijke internet snelheid die op dit moment mogelijk is. Naar verwachting zal de snelheid van glasvezel internet in de toekomst nog flink toenemen.

Een ander voordeel van glasvezel is dat de upload- en downloadsnelheid gelijk zijn. Bij DSL en kabel is deze verhouding van upload- en downloadsnelheid vaak 1/10. Doordat dit bij glasvezel internet gelijk is kan je bijvoorbeeld gemakkelijker en sneller grote bestand versturen via de mail, zoals foto’s met een hoge resolutie.

Is glasvezel beschikbaar op mijn adres?

Nog niet iedereen kan gebruik maken van glasvezel, omdat er nog altijd druk wordt gewerkt aan de uitbreiding van het netwerk. Door je postcode in te vullen in onze glasvezel postcodecheck, kan je gemakkelijk controleren of jouw huis is aangesloten op het netwerk. Bovendien wordt er dan meteen getoond welke snelheid er op jou adres beschikbaar is.

Waarom kan nog niet iedereen gebruik maken van glasvezel?

Nog niet alle huizen in Nederland zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk. Doordat glasvezel een nieuwe techniek is, zijn de kabels nog niet overal gelegd. Deze kabels moeten wijk voor wijk worden aangelegd.

Reggefiber is de landelijke beheerder van het glasvezelnetwerk in Nederland. Zij beheren zo’n 80% van het netwerk. Daarnaast zijn er nog enkele lokale beheerders. Deze netwerk beheerders bepalen samen met gemeentes welke wijken er aan de beurt zijn voor het leggen van glasvezel.

Als buurt kan je hier ook inspraak in hebben, door aan te geven dat er in de buurt veel vraag is naar glasvezel. Vervolgens kunnen de beheerders nagaan of er daadwerkelijk genoeg animo is om te beginnen met de aanleg.

Hoe gaat de aanleg van glasvezel naar mijn woning?

De aanleg van glasvezel kan worden opgedeeld in 5 stappen:

  1. Er wordt een glasvezelkabel aangelegd in de straat. De straat zal hiervoor gedeeltelijk open gemaakt moeten worden.
  2. Alle woningen binnen het aansluitgebied worden geheel gratis aangesloten op het glasvezelnetwerk, tenzij je hier geen toestemming voor geeft. Het aansluiten van je woning op het glasvezelnetwerk kan gemakkelijk, zonder dat er gegraven moet worden je voortuin. Met een speciale boor wordt een smalle tunnel gemaakt die onder je tuin doorloopt. Hier kan de glasvezelkabel doorheen getrokken worden.
  3. Vervolgens moet de kabel door de buitenmuur van je huis, naar binnen worden getrokken. Hiervoor wordt een klein gaatje in de buitenmuur geboord. Daarna wordt er een zogenaamde FTU (Fiber Termination Unit) in je huis geplaatst. Dit kastje vormt een overnamepunt van het glasvezelnetwerk van de provider en je thuisnetwerk.
  4. Wanneer je huis is aangesloten hoef je niet direct een glasvezel abonnement te nemen. Als je dit wilt zal de apparatuur van je nieuwe provider moeten worden aangesloten op de FTU. Dit kan je zelf doen, maar het is vaak ook mogelijk een monteur te laten komen.
  5. Als alles geïnstalleerd is kan je gebruik maken van snel internet via de glasvezel verbinding.

Wat kost glasvezel?

De kosten voor aanleg van glasvezel naar je huis worden gedekt door de netwerk beheerder. Daar hoef je als consument niet voor te betalen. Wat je uiteindelijk gaat betalen voor het abonnement is afhankelijk van de providers die glasvezel aanbieden op jou adres. De abonnementskosten variëren namelijk per provider. Door postcodecheck uit te voeren kan je gemakkelijk inzien uit welke glasvezel aanbiedingen je kan kiezen.

Wat is het Vergelijk Keurmerk?

Veel vergelijkers noemen zicht ‘onafhankelijk’, terwijl dit niet helemaal terecht is, bijvoorbeeld: als ze onderdeel zijn van een internet provider, aanbiedingen hoger plaatsen omdat ze hier meer commissie voor ontvangen, of providers van wie ze weinig commissie krijgen uit hun vergelijker halen.

Om te voorkomen dat deze vergelijkers zich in de toekomst als onafhankelijk kunnen presenteren is het initiatief genomen om het Vergelijk Keurmerk op te zetten. Dit houdt in dat er in samenwerking met de ACM (Autoriteit Consument & Markt) een gedragscode wordt opgesteld, waaraan internet vergelijkers zich moeten houden. Zo streven we ernaar dat alle vergelijkingswebsites in de toekomst op een eerlijke manier zullen vergelijken.

KPN logo
Online logo
Tele2 logo
Telfort logo
Vodafone logo
XS4ALL logo
Caiway logo
Copyright 2017 Glasvezel aanbiedingen